Производител: CVETITA HERBAL
Модел: 2320
Наличност: Разпродаден
45.00лв.

Коензим Q10, PURE GOLD, 60 капсули

Хранителна добавка

Какви са ползите от приема на Коензим Q10, PURE GOLD?

 • Има антиоксидантни свойства
 • Подпомага работата на сърдечия мускул
 • Спомага за намаляне на  оксидативните увреждания (натрупването на свободни радикали) 
 • Подпомага сърдечната функция
 • Подпомага за възстановяване оптималните нива на енергия
 • Ето още няколко интересни факта за Коензим Q10 :

Коензим Q10, още познат като CoQ10, е съединение, което спомага генерирането на енергия в клетките.

  Здравословни състояния, като: сърдечни заболявания, мозъчни нарушения, диабет и някой състояния на рак, са свързани с недостига на CoQ10 в организма. Човешкото тяло произвежда CoQ10 по естествен начин, но с възрастта производството му намалява. Не е ясно дали ниските нива на Q10 причиняват тези заболявания или, в следствие на определен тип заболявания, се получава недостиг на CoQ10. Едно нещо е сигурно - много изследвания разкриват ползите на CoQ10 за здравето. За това свидетелстват многобройните проучвания, публикувани в Националния център за биотехнологична информация САЩ. NCBI1

  Какво е Коензим Q10?

  CoQ10  е съединение, което се произвежда от човешкото тяло и се съхранява в митохондриите на клетките. Митохондриите са отговорни за производството на енергия в клетките. Също така те предпазват клетките от окислително увреждане (т.н. антиоксидантно действие), болестотворни бактерии и вируси. Производството на CoQ10 намалява с възрастта. За това при възрастните хора е по-вероятно да имат недостиг от това съединение .

  Ето и някои от възможните причини за недостиг на CoQ10:

  • Недостиг на витамин В6
  • Генетична предразположеност и състояние, при което човешкият организъм не може да синтезира и използва правилно CoQ10
  • Повишена нужда от страна на тъканите и органите, в резултат на заболяване.
  • Окислителен стрес на клетките, дължащ се на естествените процеси на стареене.
  • Странични ефекти от лечение със статини (активната съставка на някои лекарства за понижаване на холестерола

  Проучвания показват, че CoQ10 играе няколко ключови роли в човешкото тяло.

  Една от неговите основни функции е производството на енергия в клетките. Участва в производството на АТФ** (аденозинтрифосфат), който е отговорен за преноса на енергия между клетките. Другата му решаваща роля е да служи като антиоксидант и да предпазва клетките от окислително увреждане. Което е доказано с изследвания. Прекомерното количество свободни радикали водят до оксидативни увреждания (увреждане на клетките ), които могат да попречат на нормалното функциониране на клетките. До известна степен това е причината за много здравословни проблеми. Q10 се съдържа във всяка клетка на нашето тяло. Въпреки това най-висока концентрация е намерена в органи с високи енергийни нужди, като сърце, бъбреци, белите дробове и черния дроб.

  Ще Ви представим 9те главни ползи на CoQ10  за организма.

  1. Коензим Q10 помага за лечение на сърдечна недотатъчност

  Сърдечната недостатъчност в много случаи е в следствие от други сърдечни заболявания, като заболяване на коронарната артерия и високо кръвно налягане. Тези състояния могат да доведат до оксидативно увреждане на клетките и възпаление на вените и артериите. Сърдечната недостатъчност се появява, когато тези проблеми засягат сърцето до степен, до която му пречи да работи нормално или да изпомпва кръв. Някои продукти за лечение на сърдечна недостатъчност имат нежелани странични ефекти, като ниско кръвно налягане. Други от тях дори могат да предизвикат намаляне на нивата на CoQ10 в тялото. При проведено изследване на 420 човека със сърдечна недостатъчност, приемането на CoQ10 в продължение на 2 години е подобрило тяхното състояние и е намалило риска от смърт от сърдечни проблеми. Данни за изследването може да видите тук. В друго проучване, проведено с 641 души, лекувани с CoQ10 и плацебо, се доказва ползотворният ефект на съдеинението. Изводът в края на проучването, е че хората, приемали CoQ10, са били рядко хоспитализриани с влошаване на сърдечната недостатъчност и са имали по-малко усложнения. 

  От проведените проучвания може да обобщим, че приема на CoQ10 може:

  • Да помогне за възстановяване оптималните нива на енергия
  • Да намали оксидативните увреждания (натрупването на свободни радикали) 
  • Да подобри сърдечната функция

  Като всички те могат да подпомогнат терапии за лечението на сърдечна недостатъчност

  РЕЗЮМЕ: CoQ10 подпомага за лечението на сърдечна недостатъчност чрез подобряване на сърдечната функция. Увеличава производството на АТФ и ограничава оксидативните увреждания. (антиоксидантен ефект)

  2. Коензим Q10 и подобряване на плодовитостта

  Женска плодовитост

  Женската плодовитост намалява с възрастта поради намаляване броя и качеството на яйцеклетките.

  Коензим Q10 участва пряко в този процес. С възрастта CoQ10 намалява в тялото, което го прави по-малко ефективно при предпазване на яйцеклетките от окислително увреждане. Приемането на CoQ10 като хранителна добавка може да подпомогне, и дори да промени този спад, свързан с възрастта. А именно - да увеличи количеството и качеството на яйцеклетките.

  Мъжка плодовитост

  По същия начин мъжкият сперматозоид е чувствителен към окислително увреждане, което може да доведе до намаляване броя на сперматозоидите, лошо качество на спермата и безплодие. За това свидетелстват направените изследвания. Направени проучвания в тази област доказват, че приемът на Коензим Q10 може да подобри качеството, активността и концентрацията на сперматозоидите чрез увеличаване на антиоксидантната защита.

  РЕЗЮМЕ: Антиоксидантните свойства на Коензим Q10 могат да подобрят качеството на спермата. Както и да увеличат многократно количеството и качеството на яйцеклетките при жените.

  3. Коензим Q10 и ползи за кожата.

  Кожата е най-големият орган в тялото. Това я прави доста уязвима за външни фактори, които допринасят за стареенето. Някои от тези фактори могат да бъдат вътрешни или външни. Вътрешни вредни фактори включват клетъчно увреждане или хормонален дисбаланс. Външните фактори включват природна намеса, като: UV лъчи, замърсяването на въздуха и др. Неблагоприятните фактори, изброени по горе, могат да доведат до дехидратация на кожата и да намалят протекцията й от вредните въздействия на околната среда, както и до изтъняване на слоевете на кожата. Прилагането на Коензим Q10 директно върху кожата може да намали увреждането от вътрешни и вътрешни агенти. Механизмът на действие е чрез увеличаване на производството на енергия в клетките на кожата. Насърчаване на антиоксидантната защита. Клинично приучване  доказва, че Коензим Q10, нанесен директно върху кожата, намалява оксидативното увреждане на клетките. Може да намали и дълбочината на бръчките, причинени от UV лъчите. Не на последно място, при хора с ниски нива на Коензим Q10, е по-голям рискът от заболявания, като рак на кожата.

  РЕЗЮМЕ: Когато се прилага директно върху кожата, CoQ10 може да намали увреждането от слънчевите лъчи и да увеличи антиоксидантната защита. Допълнителният прием на CoQ10 може също да подпомогне за намаляване на риска от рак на кожата, за което свидетелстват следните изследвания.

  4. Коензим Q10 за справяне с главоболието

  Както отбелязахме по – горе нарушената функция на митохондриите в клетките мозъка може да доведе до:

  • повишено усвояване на калция от клетките,
  • прекомерно производство на свободни радикали и намалена антиоксидантна защита.

  Това може да доведе до намаляване на енергията в мозъчните клетки и дори до мигрена. За това свидетелстват направените изследвания. Коензим Q10 доказано подобрява функцията на митохондриите в клетките на мозъка и спомага за намаляване на възпаленията, възникнали по време на мигрена. Проведено проучване доказва, че приемането на Коензим Q10 като хранителна добавка е три пъти по-ефективно от плацебото и спомага за намалянето на броя на проявата на главоболията. При хора, страдащи от мигрена, се наблюдава дефицит на Коензим Q10. Друго проучване показва, че при 1550 души с ниски нива на Коензим Q10C, след продължителна употреба на съединението, се наблюдава по-малко на брой и не толкова тежки главоболия. Нещо повече - приемът на Коензим Q10 може не само да помогне за намаляне на симптомите на мигрена, но може също и да ги предотврати. За това свидетелстват направените проучвания. 

  РЕЗЮМЕ: Допълнителното приемане на Коензим Q10 като хранителна добавка и подобряване на функцията на митохондриите може да спомогне за предотвратяването и облекчаването на мигрена.

  5. Коензим Q10 при физически натоварвания

  Натрупването на свободни радикали може да наруши на функциите на мускулите. Което да допринесе за по-бързото измаряне по време на тренировка и по-трудното възстановяване след нея. 

  Нарушената митохондриална функция може да намали мускулната енергия, което е причина за спада в ефективността на мускулите при физически натоварвания. За това свидетелстват направените изследвания.

   Коензим Q10подпомага физическите резултати чрез намаляване на свободните радикали в клетките на мускулите и подобряване на фунциите на митохондриите. 

  Проучване  изследва ефектите на Коензим Q10 върху физическата активност. Хората, които приемат  1200 mg Коензим Q10 на ден в продължение на 60 дни, показват спад на свободните радикали в клетките 

  Също така, допълнителното приемане на Коензим Q10 може да увеличи енергията по време на тренировка и да намали умората. По този начин се подобрява и ефективността на упражненията.

  РЕЗЮМЕ: Физическите натоварвания могат да бъдат повлияни от натрупването на свободни радикали и митохондриалната дисфункция(нарушена фунция на митохондриите в клетките) в мускулните клетки. Коензим Q10 спомага за понижаване нивата на нантрупаните свободни радикали.  Повишава ефективността на упражненията и намаля умората.

  6. Коензим Q10 в помощ срещу диабета

  Както вече споменахме, натрупването на свободни радикали уврежда клетките. Това може да доведе до метаболитни заболявания, като диабет. За това свидетелства направеното изследване публикувано на 15 август 2017г. 

  Неправилното функциониране на митохондриите също се свързва с инсулиновата резистентност. 

  Проведени изследвания, с хора страдащи от диабет тип 2, доказват, че Коензим Q10 подобрява инсулиновата чувствителност и регулира нивата на кръвната захар 

  Допълнителното приемане на Коензим Q10  като хранителна добавка може да спомогне за повишаването в пъти  повече концентрацията на Коензим Q10 в кръвта при хора с диабет, които обикновено имат ниски нива на това съединение. 

  Проучване, проведено с хора, страдащи  диабет тип 2, и приемащи  Коензим Q10 в продължение на 12 седмици, показва подобрения в показателите на техните изследвания. Значително намаляне на нивата на кръвната захар и хемоглобин А1С (гликиран хемоглобин) 

  Приемът на Коензим Q10, като хранителна добавка спомага разграждането на мазнините и намалява натрупването на мастни клетки, водещи до затлъстяване или диабет тип 2.

  РЕЗЮМЕ: Допълнителният прием на Коензим Q10  може да подпомогне повишаването на чувствителността към инсулин и понижаването нивата на кръвната захар при хора, страдащи от диабет, както и за предпазването на здрави хора от затлъстяване на клетъчно ниво. 

  7. Коензим Q10 в помощ с превенцията на злокачествени образувания

  Ако тялото ви не е в състояние да се бори с натрупаните свободни радикали, структурата на вашите клетки може да се увреди, увеличавайки риска от появата злокачествени образования (някои форми на рак) (NCBI41NCBI42)*

  Както многократно споменахме по горе CoQ10 може да предпази клетките от натрупване на свободни радикали. И стимулира производството на клетъчна енергия. По този начин насърчава и тяхното предпазване заздравяване.( NCBI42,NCBI43)*

  При хора, диагностицирани с раково заболяване, има понижени нива на CoQ10.

  Ниските нива на CoQ10 са свързани с до 53,3% по-висок риск от ракови заболявания. В следствие на недостиг на к10, прогнозите на различни видове злокачествени заболявания биват.( NCBI43NCBI44NCBI45)*

  Проведено проучване показва, че допълнителния прием на CoQ10 може да подпомогне намаляването на  повторната поява на злокачествени заболяване. 

  8. Коензим Q10 подпомага работата на мозъка

  Митохондриите са основния източник на енергия в мозъчните клетки.

  С възрастта се наблюдава спад във функцията на митохондриите. Цялостната дисфункция на митохондриите може да доведе до убиване на мозъчни клетки и да причини заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. (NCBI47)*

  За съжаление мозъкът е много податлив на натрупване на свободни радикали в клетките, поради високото си съдържание на мастни киселини и голямата нужда от кислород.

  Това натрупване на свободни радикали увеличава производството на вредни съединения,  които могат повлияят на паметта и физическите функции.(NCBI48NCBI49)*

  Със своето антиоксидантно действие, приемът на CoQ10 може да намали образуването на тези вредни съединения. Също така е възможно да забави развитието на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. За което доказват следните проучвания: (NCBI50NCBI51)*

  РЕЗЮМЕ: Доказано е, че допълнителният прием на CoQ10 подпомага защитата на мозъчните клетки от натрупване на свободни радикали в тях.  Намалява действието на вредните съединения, които могат да доведат до мозъчни заболявания.

  9. Коензим Q10 помага за предпазването на белите дробове

  От всички органи в човешкото тяло, белите дробове имат най-голям контакт с кислород. Това ги прави много податливи на натрупване на свободни радикали.

  Съвременната замърсена околна среда и натрупването на твърди частици във въздуха водят до повишаване на оксидативното увреждане в белите дробове. Лошата антиоксидантна защита и ниските нива на CoQ10 в клетките на белите дробове, може да доведе до белодробни заболявания. Някои от тях са астма, различни форми на бронхити, усложнения след настинки и грипни заболявания и хронична обструктивна белодробна болест. (ХОББ)** (NCBI52)* Повече за ХОББ прочетете тук - ХОББ 

  Доказано е, че хора страдащи от тези състояния имат по-ниски нива на CoQ10.(NCBI53NCBI54)*

  Проведено проучване показва, че допълнителният прием на CoQ10 като хранителна добавка намалява възпалението при хора, страдащи от астма, както и нуждата им от стероидни  лекарства за лечението й. (NCBI55)*

  Друго проучване показва, че при допълнителен прием на CoQ10 от хора страдащи от ХОББ се наблюдава подобряване на техните физически резултати. Причината за това е по-доброто антиоксиданто действие протичащо в тъканите и подобряването на сърдечна честота.(NCBI56)*

  РЕЗЮМЕ: В следствие на замърсена околна среда, отделянето  на твърди частици във въздуха и наличието на многобройни източници на вредни емисии, белите ни дробове са положени на постоянен стрес и замърсяване. По тази причина се препоръчва приема на CoQ10, като хранителна добавка. Както е показано в изследванията описани по-горе CoQ10 може да намали натрупването на свободни радикали в клетките на белите дробове, които водят до различни белодробни заболявания.

  Дози и странични ефекти

  При прием на 1200 mg CoQ10 в продължение на 16 месеца, не се наблюдават странични ефекти застрашаващи, цялостната функция на клетките и организма. (NCBI51)*

  Стандартната доза CoQ10 варира от 90 mg до 200 mg на ден.
  Дози до 500 mg също са добре поносими от организма. В няколко проучвания дори са използвани по-високи дози без поява на странични ефекти.(NCBI59NCBI60NCBI61)*

  CoQ10 е мастно разтворимо съединение и се абсорбира бавно от тялото. Приемането му с храна може да помогне на тялото да го абсорбира до три пъти по бързо, в сравнение с приема му без храна.(NCBI2NCBI62)* Поради тази причина нашия продукт Pure Gold Q10 е разтворен в кайсиево масло. Една от най-висококачествените мазнини, полезна за човешкото тяло.

  Човешкото тяло не съхранява CoQ10 . За това се препоръчва приемът му да е продължителен, за да се усетят ползите от него. CoQ10 е една от малкото хранителни добавки, които могат да се приемат целогодишно, спазвайки препоръчителната дневна доза за прием.(NCBI58NCBI66)*

  Допълнителният прием на CoQ10 се абсорбира добре от човешкото тяло и има много ниски нива на токсичност. (NCBI58)* Тази токсичност е проследена при направено изследване на хора приемащи 1200 mg CoQ10 в продължение на 16 месеца. (NCBI51)* Поради тази причина при проява на странични ефекти след приема на CoQ10 се препоръчва намаление на дневната доза до 3 по-малки дози.

  РЕЗЮМЕ: Тъй като CoQ10 е мастно разтворим, се препоръчва да се приема с храна или да се използват продукти, които го комбинират с масла, за да се подобри абсорбцията му.

  Как да приемам Коензим Q10 PURE GOLD?

  Единична доза: 1 софтгел капсула.
  Дози в опаковка: 60.

  Активни съставки в единична доза - 1 софтгел капсула: 280 мг
  Коензим Q10: 50мг
  Зелен Чай - екстракт: 11.5 мг
  Кайсиево масло: 168.5 мг
  Пчелен Восък: 15 мг
  Слънчогледов лецитин: 35 мг

  Дневна доза*: 1 софтгел капсула.

  Препоръчителен дневен прием:Приемайте по една софтгел капсула по време на хранене, но не повече от 3 софтгел капсули на ден. 

  Препоръчителен период на прием: Ако се спазва дневната доза, този продукт може да се приема без прекъсване.

   Този продукт не е предназначен да диагностицира, лекува и предотвратява каквито и да е заболявания.
  * Не превишавайте препоръчителната дневна доза.
  * Хранителните добавки не бива да заменят разнообразното хранене.
  * Консултирайте се с Вашия личен лекар в случай, че страдате от хронично заболяване или сте на медикаментозно лечение.

  ВНИМАНИЕ: Ако почувствате някакъв дискомфорт след приема на този продукт, Ви молим да преустановите приема на продукта и да се консултирате с Вашия лекуващ лекар.

  Съхранение: Съхранявайте този продукт на студено, сухо и тъмно място, недостъпно за деца, при температура до 25°C.

  Произведено в: България

  CVETITA HERBAL


  Напишете мнение

  Забележка: HTML не се потдържа!