Категории
media
media


"Био продуктите са най-добри“ - чуваме това толкова често напоследък и обикновено във връзка с храната. Истината е, че в съвременното ежедневие консумация на храни и козметика придобива съвсем ново значение. От съществена важност е да сме наясно с това, което влагаме в нашето тяло, за да поддържаме по-добро здраве, тонус и благосъстояние. Като потребители имаме правото да знаем, какъв е съставът на продуктите, които използваме. Биопродуктите за грижа за кожата стават все по-широко популярни и финансово достъпни. Чуваме и четем тези гръмки послания, за да "бъдем БИО", но какво означава това? Всъщност това е по-добра алтернатива или просто начин на живот? 

В тази статия искам да изясня някои основни въпроси, които си задаваме всички ние относно био козметиката, така популярна напоследък.

Много козметични марки, включително и български рекламират своите продукти като био органични, натурални и прочие. Но дали това е така? Все по-често се спекулира с думата БИО.

За това първо искам да изясним КОЯ КОЗМЕТИКА Е БИО?

Био козметика (както е прието да се казва в европейските страни) или релевантното наименование органик козметика (популярно в Америка) е тази козметика, която има СЕРТИФИКАТ за биопродукт. Този сертификат се издава от био сертифициращи органи и е гаранция за качество и чистота на козметичния продукт. Ще спомена някои от тях най-общо, за да ви улесня в избора и разпознаването на истинската био козметика. Всеки от тях има разпознаваемо лого, което може да откриете върху продуктите:

  ECOCERT – сертифициращ орган във Франция 

 ICEA сертифициращ орган във Италия

USDA - сертифициращ орган в Америка

 NATUREмеждународен сертифициращ орган


Нашето физическо тяло е единственото, с което разполагаме през целия ни живот и е наша отговорната роля да му дадем най – добрата здравословна грижа с чисти биопродукти без синтетични заместители и химикали и петролни продукти. Повечето от нас избирайки например шампоан за коса смятат, че продукта е добър, когато образува много пяна. Това далеч не е така. Мит е, че шампоаните, които не образуват много обилна пяна не измиват добре косата. Всъщност в повечето случаи така наречената конвенционална козметика за коса е „обогатена“ със сулфати (SLS, SLES) „виновни“ за обилното образуване на пяна и имат силно измиващо агресивно действие. Това са химични съединения, част, от които са получени от преработка на петролни продукти. Имат силно разяждащо и вредно въздействие върху външните и вътрешните органи на тялото. Те са изключително евтини и поради тази причина се съдържат в 90 % от шампоаните, душ гелове, течен сапун, а дори и в кремовете за лице.

Ето някои основни вреди, които нанасят така наречените почистващи вещества - SLS сулфати:

  1. Почиства, като окислява повърхността на кожата и оставя филм върху нея. Този филм дразни кожата, предизвиква сърбеж, лющене, зачервявания, алергии и при дълго използване — кожни заболявания. SLS разрушава хидро липидната защита на кожата.
  2. Изсушава косата, предизвиква образуването на сухи, късащи се и нацъфтели връхчета, може да предизвика падането на косата и образуването на пърхот, а също така и заболявания по кожата на главата. SLS прави косата мазна в корените и предизвиква нуждата от по-често миене. Всичко е ясно – ефектът от агресивното почистване води до силно изсушаване на кожата на скалпа и той стимулира активната работа на мастните жлези.
  3. Петролатумът е друг популярен химикал известен като вазелин, но в действителност е нефтен продукт. Може да влезе в нежелана реакция с естествените овлажняващи механизми на кожата и да предизвика обратният ефект – сухота и напукване. Освен това запушва порите и не позволява на кожата да диша и да се регенерира естествено. Използва се в конвенционалната масова козметика, защото е изключително евтин, но в същото време може да предизвика оплакванията, които уж трябва да лекува.
  4. Пропилен гликолът е продукт на химичния синтез, който е производен нефтопродукт от вида на сода каустик. Той е една от най-разпространените съставки в козметичните продукти. Дори използването му в малки дози причинява сериозни щети на целия организъмуврежда бъбреците и белите дробове, причинява аномалии и изменения в черния дроб, предизвиква дразнене и дерматит на кожата и спомага за образуването на акне. При използване на козметични продукти само няколко минути са необходими на продукта да проникне в кожата и от там в кръвта, като посредством циркулирането и се разпространява по цялото тяло.


Добрата новина е, че много учени, фармацевти и технолози разбраха, че козметичната индустрия не е само печалбарство и големи обороти трупани на гърба на суетността на жените. Много от тях разработиха нови формули, обърнаха се към здравословния начин на живот и създадоха БИО КОЗМЕТИКА с чисти съставки от природата. В същото време десетки заводи производители на химикали за козметичната индустрия в западна Европа се принудиха да затворят врати поради намалено търсене.

Вредните вещества, които се използват в козметичната индустрия са безброй много и ще отнеме доста време да спомена всички. Важно е да правим информиран избор, когато купуваме козметика, ползването, на която е така любима част от ежедневието на всяка жена. Не се подлъгвайте по гръмките обещания за здраве, красота и младост, а четете и се интересувайте КАКВО ВСЪЩНОСТ КУПУВАТЕчисти продукти или химични съединения в лъскава опаковка?

В заключение на тази статия искам да кажа, че и аз като повечето жени съм суетна и искам да изглеждам добре и да запазя красотата си дълго време. Именно поради тази причина аз използвам много и различна козметика. Бях подтикната да напиша всичко това в тази статия, защото има много дами, които също като мен държат на своята красота и хвърлят луди пари да го постигнат, но всъщност не си дават сметка, че използвайки скъпа конвенционална козметика пълна с химикали те само си вредят. Веднъж, след като се докоснах до био козметиката повече не мисля да я заменям с друга. За мен е важно продуктите, които използвам да бъдат с доказано високо качество, именно заради това и всеки един продукт, който се продава в сайта на Greentown.bg е тестван и проверен от мен.

За мен здравето е преди всичко, затова не правя компромис с продуктите, които използвам. Не го правете и Вие! 


Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*